Geachte leden van de KBO Made en Drimmelen

We beleven zware tijden, de inflatie stijgt, waardoor onze koopkracht daalt. Alles is een flink stuk duurder geworden, zoals onze boodschappen en de energieprijzen, het kost veel meer om in onze dagelijkse levensbehoeften te voorzien. Ons inkomen is daarentegen nauwelijks of niet gestegen. Voor velen zal het niet makkelijk zijn de eindjes aan elkaar te knopen. Misschien komt u in aanmerking voor de energietoeslag van de gemeente, en u kunt een cadeaubon ad 50,00 aanvragen bij het Regionaal Energieloket om uw huis te verduurzamen, voor meer informatie zie elders in deze nieuwsbrief.

De KBO Made en Drimmelen staat voor verbinding en ontmoeting en vindt het belangrijk dat de leden aan onze activiteiten kunnen blijven deelnemen. Contacten zijn belangrijk en gaan de vereenzaming tegen.  Reden om niet meer aan de activiteiten deel te kunnen nemen kan zijn dat het kopje koffie of thee duurder is geworden en u zich dat niet meer kan veroorloven. Misschien overweegt u zelfs uw lidmaatschap op te zeggen, omdat er keuzes gemaakt moeten worden in uw uitgaven. Het bestuur wil dat graag voorkomen en samen met u tot een oplossing komen. U kunt hiervoor contact opnemen met Edith Pauwels (voorzitter, belangenbehartiging) en ik beloof u dat uiterste discretie wordt betracht.

Laten we er in deze moeilijke tijden voor elkaar zijn.

Edith Pauwels (voorzitter)

 

Aanvraagformulier eenmalige energietoeslag 2022

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een bedrag van €1.300,- netto per huishouden. Dit is een eenmalige bijdrage voor uw energiekosten.

Wat zijn de voorwaarden?

U heeft recht op de energietoeslag van de gemeente Drimmelen als u op datum aanvraag:

  • 21 jaar of ouder bent;
  • in de gemeente Drimmelen woont; en
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft; en
  • een eigen contract hebben met een energieleverancier;
  • een laag inkomen Dit is een inkomen dat niet hoger is dan het voor uw situatie
  • geldende bedrag per maand. Inkomensgrenzen per maand exclusief vakantietoeslag, 120% van de bijstandsnorm:
  • Raadpleeg de website van de Gemeente, U kunt ook telefonish contact opnemen 0162-690190 , voldoet u aan alle voorwaarden vraag het dan aan.

 

Informatie van de gemeente:

De cadeaubon ad € 50. kan aangevraagd worden bij het Regionaal Energieloket: 088 525 4110 lokaal tarief (Ma – Vr 9:00 – 17:30). Mailen kan via: vragen@regionaalenergieloket.nl.

De cadeaubon kunt u online besteden. Óf u kunt deze inleveren bij de Hubo in Made, of bij Karwei, Gamma of Praxis.

 

10 oktober Ontmoetingsdag ‘Drimmelen Verbindt’ – zet het alvast in je agenda!

In oktober organiseert de werkgroep ‘Drimmelen Verbindt’ een middag vol gezelligheid en leuke workshops voor alle inwoners van de gemeente Drimmelen. De middag staat in het teken van elkaar ontmoeten en kennis maken met het aanbod van activiteiten in Drimmelen. Denk daarbij aan bewegen, creativiteit, reflectie/zingeving en muziek.

Een dag om niet te missen, hier wil je bij zijn! Dus zet 10 oktober alvast in je agenda en doe mee.

 

De ontmoetingsdag ‘Drimmelen Verbindt’ is op:

  • Datum: maandagmiddag 10 oktober 2022
  • Tijd: van 13.30-17.00 uur
  • Locatie: De Mayboom (Made)

 

En dit is meteen een mooie gelegenheid om iemand anders die zo’n uitje leuk zou vinden ook mee te vragen. Maar of je nu alleen komt, of samen: je bent altijd van harte welkom!

Gratis entree

Vooraf aanmelden is niet nodig en de entree is gratis. Bij de ingang krijgt iedereen ook een tegoedbon voor één gratis consumptie.

Meer informatie

Begin september volgt verdere informatie over deze leuke ontmoetingsdag ‘Drimmelen verbindt’! Heb je hier toch al vragen over? Of zit je moeilijk met vervoer? Neem dan contact op met SWO Drimmelen:info@swodrimmelen.nl. Zij kunnen je via hun ANWB Automaatje Drimmelen namelijk ook helpen met vervoer.

Hopelijk tot dan!    De werkgroep Drimmelen Verbindt

 

Reisverslag 6- daagse reis Oostende  België  22- 27 augustus 2022

Dag 1 maandag 22 augustus:
Eindelijk was het zo ver, de reis naar Oostende kon beginnen. Helaas konden Edith en Piet door persoonlijke omstandigheden niet mee, dus waren we nu met 40 deelnemers.
Om 07.55 uur startte onze chauffeur Frans de bus en vertrokken we naar Antwerpen waar we konden genieten van een heerlijk stukje warm gebak met 2x een kopje koffie. Na de koffie werden we opgesplitst in 2 groepen om met de Antwerpse gidsen Mia en Erna een mooie stadswandeling met duidelijke en grappige uitleg te maken. Zij brachten ons na afloop van de stadswandeling naar de frituur waar we een Belgisch frietje met mayonaise kregen. Hierna kon iedereen op eigen gelegenheid nog even door Antwerpen lopen of een terrasje pakken, waarna we om 14.30 uur vertrokken naar ons hotel Vayamundo in Oostende, aankomst 16.30 uur.
Om 18.00 uur had iedereen zich opgefrist en konden we deelnemen aan het heerlijke  buffetdiner. De avond was voor iedereen vrij in te vullen, men kon s ’avonds een strandwandeling maken of een drankje drinken en gezellig samenzijn in de bistro / loungebar of deelnemen aan het entertainment.

 

Dag 2 dinsdag 23 augustus:
Na het ontbijtbuffet vertrokken we naar de voormalige koekjesfabriek van Jules Destrooper in Lo. Daar kregen we een lange tekst en uitleg over het uitvinden van het in 1886 ontdekte amandelkoekje waarmee Jules op de voedingsbeurs in Parijs een gouden medaille won, en het verdere verloop tot heden. Iedereen was wel toe aan een kopje koffie/thee met daarbij 10 verschillende koekjes om te proeven heerlijk!!
Maar niet te veel snoepen van die heerlijke koekjes, op naar restaurant Oude Abdij in Lo voor een heerlijke lunch. Na de lunch heeft Frans een paar mooie groepsfoto’s gemaakt.
Van West Vleteren naar Oost-Vleteren naar het hopmuseum in Poperingen, met een collectie van 2500 verschillende Belgische biersoorten opgesteld in een lange muurkast.  Het gezelschap werd verdeeld in 2 groepen, en na een lange rondleiding mochten de liefhebbers genieten van een biertje of frisdrank, daar waren de meesten wel aan toe.
Om 18.00 uur weer terug in het hotel waar men na het dinerbuffet de avond weer zelf in kon vullen.

 

Dag 3 woensdag 24 augustus:
Deze ochtend waren we vrij tot 11.30 uur. We vertrokken naar Ieper voor een gezamenlijke lunch. Na de lunch gingen we naar Passendale naar de Tyne Cot Military Cemetery – Flanders Fields, een militaire begraafplaats uit de eerste wereldoorlog 1914-1918. Op deze begraafplaats liggen 12.000 soldaten begraven, militairen uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland en België, een gedenkmonument vermeld 35.000 namen van soldaten zonder bekend graf. Onze 2 gidsen deden vol passie hun verhaal over de heftige strijd die toen ( 1917) in de hel van  Passendale plaats heeft gevonden. Een zeer indrukwekkende en warme middag  ( 30° zonder schaduw).
16.00 Uur vertrokken we naar Ieper waar we vrij waren tot 17.30 uur voor een heerlijk diner aan de Markt in het centrum.Om 19.30 uur zijn we naar de Menenpoort gelopen. Dit gedenkteken draagt de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 ( 35.000) staan vermeld op panelen van “Tyne Cot” in Passendale.
Sinds 1928 wordt elke dag, het hele jaar door en in alle weersomstandigheden om precies 20.00 uur de “Last Post” geblazen onder de gewelven van de Menenpoort. Dit wordt gedaan door de klaroeners (trompettisten), vrijwilligers van de Ieperse Brandweer.
De straat werd vanaf 19.45 uur afgesloten. Er werd verzocht om na de ceremonie niet te applaudisseren.  Op het moment dat de klaroeners aan hun ceremonie begonnen was het muisstil. Heel indrukwekkend want ik denk dat er 750 mensen op dat moment aanwezig waren, kippenvel!!De ceremonie duurde totaal zo’n 10-15minuten, daarna kon iedereen weer verdergaan en  leek het alsof er een trein door de poort denderde, wat een lawaai toen iedereen weer begon te praten!! Na deze indrukwekkende ceremonie, die bij velen ook emoties opriep, reden we terug naar het hotel waar we om 21.30 uur aankwamen.

 

Dag 4 donderdag 25 augustus:
Vandaag om 10.00 uur vertrokken naar Nieuwpoort waar we om 10.30 uur in een toeristentreintje stapten voor een tour door deze stad.
Nieuwpoort heeft een van de grootste jachthavens van Europa met meer dan 2000 plezierboten. Er een nieuwe en een oude kern van de stad. In de oude kern zijn nog vele bezienswaardigheden die betrekking hebben op de 1e wereldoorlog.
Het nieuwe deel heeft zich ook gevestigd in de voormalige duinen. In dit nieuwe deel hebben vooral de welgestelden een 2e luxewoning. Na het treinritje even op eigen gelegenheid ( 45 minuten) Nieuwpoort bekeken. Daarna reden we via bekende badplaatsen, zoals de Panne, richting Veurne . Daar ligt De Moeren, vlak bij de Franse grens.
Hier bezochten we kaasboerderij De Moerenaar van Lieven de Wewicke ( een pittige boerin) en Tine Denoo ( haar man).
Na een heerlijke lunch, uiteraard met kaas en voor de liefhebbers  een of meerdere glaasje(s) wijn, bezochten we de kaasmakerij,  de melkveestal, het kaasmuseum en het winkeltje.
Voldaan reden we rond 16.00 uur terug naar Oostende waar na het dinerbuffet de avond vrij te besteden was.

 

Dag 5 vrijdag 26 augustus:
Vandaag voor de liefhebbers een vrije dag in Brugge, de hoofdstad van West-Vlaanderen.
In 2000 is Brugge toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst vanwege zijn architecturale geschiedenis en baksteen gotiek.
Degene die liever niet meegingen konden zelf hun dag invullen bij het hotel of met de tram, die voor het hotel stopte, naar het centrum van Oostende of ander badplaats gaan. Uiteindelijk gingen er om 10.00 uur 28 personen mee naar Brugge.
Frans zette ons af op een parkeerplaats waar de bus bleef staan en we naar het mooie centrum liepen waar ieder zijn eigen ding kon doen.
Om 16.15 uur was iedereen weer terug bij de bus waarna we vertrokken en om 17.15 uur bij het hotel aankwamen.
Ook degene die niet meegegaan waren hadden zich prima vermaakt.
18.30 Uur het laatste gezamenlijke dinerbuffet in het hotel.
De avond wederom vrij te besteden.

 

Dag 6 zaterdag 27 augustus:
Vandaag al de laatste dag van onze mooie vakantie. We vertrokken om 09.30 uur richting huiswaarts. Maar de reis zat er nog niet op, we reden naar Gent waar we onder leiding van de stuurman / gids,  een rondvaart met een fluisterboot door de grachten hebben gemaakt. Een leuke en interessante tour.
Gent werd afgesloten met een goede lunch, en zo was het dan toch tijd om naar Brabant te rijden maar, omdat we nogal vroeg waren besloten we om in Zevenbergen iets te gaan drinken. Om 16.30 werd koers naar ’t Trefpunt in Made gezet waar we om 16.45 uur verwelkomd werden door Edith en Piet.
Na een 3- gangen diner vertrok iedereen weer huiswaarts en was hiermee de KBO-vakantie 2022 positief afgesloten.

Terugkijkend op een mooie en gezellige vakantie hoop ik jullie ( en wellicht meerdere KBO leden) volgend jaar weer te zien.

Tot volgend jaar!! RV.

 

Correctie Activiteitenoverzicht.

Sjoelen: aanvangstijd op maandagmiddag moet zijn 13.30 uur.

Agenda

2022

28-09-2022   Modeshow ’t Trefpunt aanvang 14.00 uur. (Zaal open 13.30 uur)

02-10-2022   Zondagmiddagontmoeting  aanvang 14.30 uur (tel. Clasien Bogaers 06-20861485)

13-10-2022   Bingo aanvang 14.00 uur ‘t Trefpunt

06-11-2022   Zondagmiddagontmoeting  aanvang 14.30 uur (tel. Clasien Bogaers 06-20861485)

17-11-2022   Sinterklaasbingo aanvang 14.00 uur ’t Trefpunt

30-11-2022   Kerstmarkt (Bestemming nog niet bekend)

04-12-2022   Zondagmiddagontmoeting  aanvang 14.30 uur (tel. Clasien Bogaers 06-20861485)

15-12-2022   Kerstviering bij ’t Trefpunt

2023

16-02-2023   Carnaval

??-04-2023   Modeshow

30-07-2023   Zomerfeestmiddag

 

Ledenbestand.    

 

Nieuw:

Mevr. M.Damen-van Gils.. Mevr.L.van de Meeberg..Mevr.J.Kaleta..

Mevr. A.Baarslag..Mevr. E. Anemaat..Mevr. M.Baars-van Oerle..

 

COLOFON BESTUUR:

 

Voorzitter – Coördinatie reizen – Belangenbehartiging .

 Edith Pauwels                  0162-670262  (edith.pauwels@outlook.com)

 

 

 

Secretaris – Ledenadministratie – Website – 2e Penningmeester.

 Wim Joosen                     0162-684994   (kbo.made@ziggo.nl)

 

Penningmeester -Vicevoorzitter-Algemeen Coördinator activiteiten – 2e Secretaris.

 Hugo Kuiper                     06-43058105   (mdactpen@gmail.com)                       

 

Algemeen bestuurslid -Sponsering :  

 Rina Verkooijen                  06-30635410   (c.verkooijen@hotmail.com)

 

Algemeen bestuurslid -2e Coördinator activiteiten .

 Anita Ligtvoet                     06-25398486  (anitaligtvoet@ziggo.nl)

 

 

 Secretariaat: KBO Made en Drimmelen. Nieuwsbrief en redactie: W.R. Joosen, Esdoornlaan 27, 4921 DW Made, tel.nr. 0162-684994 / 06-10591359 E-mail kbo.made@ziggo.nl

 

 

Opzeggen: lidmaatschap kunt u schriftelijk doen, KBO Made en Drimmelen p/a Esdoornlaan 27, 4921 DW  Made, of per e-mail (kbo.made@ziggo.nl) Met dien verstande dat dit voor 1 december voor het nieuwe verenigingsjaar moet gebeuren.

 

 

Meldingen: Gelieve a.u.b een verhuizing, overlijden of een andere gebeurtenis te melden bij de ledenadministratie. Bij voorbaat dank.