Verslag 6- daagse reis Oostende  België  22- 27 augustus 2022


Dag 1 maandag 22 augustus:
Eindelijk was het zo ver, de reis naar Oostende kon beginnen. Helaas konden Edith en Piet door persoonlijke omstandigheden niet mee, dus waren we nu met 40 deelnemers.
Om 07.55 uur startte onze chauffeur Frans de bus en vertrokken we naar Antwerpen waar we konden genieten van een heerlijk stukje warm gebak met 2x een kopje koffie. Na de koffie werden we opgesplitst in 2 groepen om met de Antwerpse gidsen Mia en Erna een mooie stadswandeling met duidelijke en grappige uitleg te maken. Zij brachten ons na afloop van de stadswandeling naar de frituur waar we een Belgisch frietje met mayonaise kregen. Hierna kon iedereen op eigen gelegenheid nog even door Antwerpen lopen of een terrasje pakken, waarna we om 14.30 uur vertrokken naar ons hotel Vayamundo in Oostende, aankomst 16.30 uur.
Om 18.00 uur had iedereen zich opgefrist en konden we deelnemen aan het heerlijke  buffetdiner. De avond was voor iedereen vrij in te vullen, men kon s ’avonds een strandwandeling maken of een drankje drinken en gezellig samenzijn in de bistro / loungebar of deelnemen aan het entertainment.

Dag 2 dinsdag 23 augustus:
Na het ontbijtbuffet vertrokken we naar de voormalige koekjesfabriek van Jules Destrooper in Lo. Daar kregen we een lange tekst en uitleg over het uitvinden van het in 1886 ontdekte amandelkoekje waarmee Jules op de voedingsbeurs in Parijs een gouden medaille won, en het verdere verloop tot heden. Iedereen was wel toe aan een kopje koffie/thee met daarbij 10 verschillende koekjes om te proeven heerlijk!!
Maar niet te veel snoepen van die heerlijke koekjes, op naar restaurant Oude Abdij in Lo voor een heerlijke lunch. Na de lunch heeft Frans een paar mooie groepsfoto’s gemaakt.
Van West Vleteren naar Oost-Vleteren naar het hopmuseum in Poperingen, met een collectie van 2500 verschillende Belgische biersoorten opgesteld in een lange muurkast.  Het gezelschap werd verdeeld in 2 groepen, en na een lange rondleiding mochten de liefhebbers genieten van een biertje of frisdrank, daar waren de meesten wel aan toe.
Om 18.00 uur weer terug in het hotel waar men na het dinerbuffet de avond weer zelf in kon vullen.

Dag 3 woensdag 24 augustus:
Deze ochtend waren we vrij tot 11.30 uur. We vertrokken naar Ieper voor een gezamenlijke lunch. Na de lunch gingen we naar Passendale naar de Tyne Cot Military Cemetery – Flanders Fields, een militaire begraafplaats uit de eerste wereldoorlog 1914-1918. Op deze begraafplaats liggen 12.000 soldaten begraven, militairen uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland en België, een gedenkmonument vermeld 35.000 namen van soldaten zonder bekend graf. Onze 2 gidsen deden vol passie hun verhaal over de heftige strijd die toen ( 1917) in de hel van  Passendale plaats heeft gevonden. Een zeer indrukwekkende en warme middag  ( 30° zonder schaduw).
16.00 Uur vertrokken we naar Ieper waar we vrij waren tot 17.30 uur voor een heerlijk diner aan de Markt in het centrum.
Om 19.30 uur zijn we naar de Menenpoort gelopen. Dit gedenkteken draagt de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 ( 35.000) staan vermeld op panelen van “Tyne Cot” in Passendale.
Sinds 1928 wordt elke dag, het hele jaar door en in alle weersomstandigheden om precies 20.00 uur de “Last Post” geblazen onder de gewelven van de Menenpoort. Dit wordt gedaan door de klaroeners (trompettisten), vrijwilligers van de Ieperse Brandweer.
De straat werd vanaf 19.45 uur afgesloten. Er werd verzocht om na de ceremonie niet te applaudisseren.  Op het moment dat de klaroeners aan hun ceremonie begonnen was het muisstil. Heel indrukwekkend want ik denk dat er 750 mensen op dat moment aanwezig waren, kippenvel!!
De ceremonie duurde totaal zo’n 10-15minuten, daarna kon iedereen weer verdergaan en  leek het alsof er een trein door de poort denderde, wat een lawaai toen iedereen weer begon te praten!!
Na deze indrukwekkende ceremonie, die bij velen ook emoties opriep, reden we terug naar het hotel waar we om 21.30 uur aankwamen.

Dag 4 donderdag 25 augustus:
Vandaag om 10.00 uur vertrokken naar Nieuwpoort waar we om 10.30 uur in een toeristentreintje stapten voor een tour door deze stad.
Nieuwpoort heeft een van de grootste jachthavens van Europa met meer dan 2000 plezierboten. Er een nieuwe en een oude kern van de stad. In de oude kern zijn nog vele bezienswaardigheden die betrekking hebben op de 1e wereldoorlog.
Het nieuwe deel heeft zich ook gevestigd in de voormalige duinen. In dit nieuwe deel hebben vooral de welgestelden een 2e luxewoning. Na het treinritje even op eigen gelegenheid ( 45 minuten) Nieuwpoort bekeken. Daarna reden we via bekende badplaatsen, zoals de Panne, richting Veurne . Daar ligt De Moeren, vlak bij de Franse grens.
Hier bezochten we kaasboerderij De Moerenaar van Lieven de Wewicke ( een pittige boerin) en Tine Denoo ( haar man).
Na een heerlijke lunch, uiteraard met kaas en voor de liefhebbers  een of meerdere glaasje(s) wijn, bezochten we de kaasmakerij,  de melkveestal, het kaasmuseum en het winkeltje.
Voldaan reden we rond 16.00 uur terug naar Oostende waar na het dinerbuffet de avond vrij te besteden was.

Dag 5 vrijdag 26 augustus:
Vandaag voor de liefhebbers een vrije dag in Brugge, de hoofdstad van West-Vlaanderen.
In 2000 is Brugge toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst vanwege zijn architecturale geschiedenis en baksteen gotiek.
Degene die liever niet meegingen konden zelf hun dag invullen bij het hotel of met de tram, die voor het hotel stopte, naar het centrum van Oostende of ander badplaats gaan. Uiteindelijk gingen er om 10.00 uur 28 personen mee naar Brugge.
Frans zette ons af op een parkeerplaats waar de bus bleef staan en we naar het mooie centrum liepen waar ieder zijn eigen ding kon doen.
Om 16.15 uur was iedereen weer terug bij de bus waarna we vertrokken en om 17.15 uur bij het hotel aankwamen.
Ook degene die niet meegegaan waren hadden zich prima vermaakt.
18.30 Uur het laatste gezamenlijke dinerbuffet in het hotel.
De avond wederom vrij te besteden.

Dag 6 zaterdag 27 augustus:
Vandaag al de laatste dag van onze mooie vakantie. We vertrokken om 09.30 uur richting huiswaarts. Maar de reis zat er nog niet op, we reden naar Gent waar we onder leiding van de stuurman / gids,  een rondvaart met een fluisterboot door de grachten hebben gemaakt. Een leuke en interessante tour.
Gent werd afgesloten met een goede lunch, en zo was het dan toch tijd om naar Brabant te rijden maar, omdat we nogal vroeg waren besloten we om in Zevenbergen iets te gaan drinken. Om 16.30 werd koers naar ’t Trefpunt in Made gezet waar we om 16.45 uur verwelkomd werden door Edith en Piet.
Na een 3- gangen diner vertrok iedereen weer huiswaarts en was hiermee de KBO-vakantie 2022 positief afgesloten.

Terugkijkend op een mooie en gezellige vakantie hoop ik jullie ( en wellicht meerdere KBO leden) volgend jaar weer te zien.

Tot volgend jaar!! RV.